петак, 22. март 2013.

Дужност је помоћи ближњима

Прошло стољеће и почетак овог Миленијума,и наше битисање у њему,трагично је обиљежено и одређено дејством зле хоботнице зване Пентагон,или љепше речено: Сједињене Државе Америке-
Настанак и развој јој је у крви и грађанским ратовима и њима се непрекидно храни .На крви и ратовима опстаје .На њима заснива своју снагу. Сиса као пијавица туђа тјела.Гоји се ,надима,али као и крпељ доноси и преноси разне заразе и цивилизацијске болештине. Почеци обликовања и нарастања те хоботнице су у колонијалним сукобима Енглеске и Француске, на том тлу,побуном против Енглеске,ратом против Јужних држава,отимање територија Мексику и Шпанији(Тексас,Калифорнија, Куба) .
Без секунде предаха,подстиче дисидентство,ствара нове и продубљује постојеће противурјечости,активно руши (самостално или колективно) на свим тачкама земаљске кугле,остављајући за собом крваве трагове,физичке и моралне ожиљке. У том „низу“ старије генерације имају сјећање на њену (колективну) интервенцију против младе Репулике Совјета и нечасно учешће на Балкану током ИИ. Св. рата ,у рату Срба против Срба(Из стенографских бележака са суђења Дражи,њихов официр за везу говори Чичи:“Ми не тражимо од вас да се борите против Немаца, већ да будете брана бољшевизму“ . Да би га кад њима буде одговарало ,пустили низ воду.) .
Циљ је профит .Он цури !
Као трагови њеног присуства бјеласају се лобање у гомилама. Потоци крви натапају земље од Кореје ,Вијетнама ,Камбоџе,Лаоса,Никарагве, Чилеа ...земаља Јужне и средње Америке ,Африке,Блиског и Средњег Истока ет цетера.Али не престаје у истом времену,паралелно на безброј тачака ,подривање ,завађање,деструкција,наметање своје тобоже „праведне“слике свјета –цјелом свјету .
По ко зна који пут, ето је на Балкану . Сада није разлог „бољшевизам“већ „право пријатељство“.
Само из разлога „правог пријатељства“ жели нам ишчупати срце .
За оне који то не знају или то мање знају –постоји у културној баштини Срба једна изрека :“Ничија (свјећа) није горјела до дана“. Ваљда ће и у овим историјским околностим ова изрека потврдити своју тачност. Јер:
Као бумеранг и нежељени ефекат трагедија и невоља које је изазивала и непрестано изазива, свјест народа брже сазријева.Отварају се очи и умови па се ( као у природи)јављају имунолошке реакције .
То натерује крвопију да мјења алатке за исисавање, али и даље не одустаје од своијих намјера.
Ако даде драги Бог , то је и почетак краја овој похлепној хоботници .
Растежући се по цјелом свјету,хоботница је растегла своју кожу преко биолошки допуштене границе .Глобализација као почетна намјера , а посебно информативна, допринијела да се и код ње јављају дисиденти. Почињу се тањити унутрашњи кохезини механизми,вјешто изграђени да одрже друштво настало у грађанском рату,стално одржавано дозираним унутрашњим сукобима-ради сталне провјере тих механизама.
Кожа хоботнице је изгубила еластичност-вријеме је да се издува . Треба јој помоћи да не прсне( и не загади и уништи цјели свјет) већ да се издува и остане без отровне „пентагонске“главе ,а да остане као група држава са народима и понашањем прмјереним цивилизацији овог Миленијума, који ће бити достојни саживота са другим народима и државама. Та потреба ,и дужност помагања ближњима тражи свјетску мобилизацију ,да до тога што прије дође . Како су и мени „здушно и усрдно помогли“ да у „Медачком џепу“ останем без куће и кућишта ,завичаја и разбијених илузија ,прикључијем се молитвама тог садржаја

Милан Почуча

Нема коментара: