недеља, 5. август 2012.

Добровољци Дивосела на Солунском фронту

Дивосело је дало једну генерацију од 120 ратника добровољаца.Они су разним путевима стигли да помогну српској војсци која је под притском аустроугарске,њемачке и бугарске војске  напустила своју земљу и повукла се преко Албаније на острво Крф,изгубивши у том повлачељу око 260.000 ратника.
Уз помоћ савезника ,66 добровољаца Дивосељана кренуло је из Сјеверне и Јужне Америке за Европу да би се укључили у борбу против аустроугарске империје.
Педесет и три Дивосељана који су били мобилизирани у аустроугарску војску и послани на Карпате у борбу против Руса ,предали су се Русима ,а петорица су побјегли ѕа Србију,чим је почео рат.
Они су се са српском војском повлачили преко Албаније и тако су доспјели на Солунски фронт.
У борбама на Добруџи и Солунском фронту добровољци Дивосела показали су хероизам који није остао незапажен.
Најхрабрији међу њимљ добили су одликовања.Одликовани су "Крађорђевом звездом с мачевима":Матић(Дмитра)Јово Јовина,Велики Крај; Јерковић Ђуро Блејо ,Камењуша; Матић(Симе)Стево Кућада,Ведро Поље;Почуча(Вује)Никола, Велика цеста.
"Златну медаљу Обилића" добили су : Бјеговић(Николе)Дмитар, Бјеговић(Васе)Стеван, Обрадовић(Танасије)Илија, Станић(Јанка)Миливој, и Почуча(Ђуре)Јово.
"Орден белог орла" добио је Плећаш(Дане)Миле Сокачин из засеока Клиса.

Монографија Дивосела
1527-1945
Дане Рајчевић

Нема коментара: