субота, 19. април 2014.

ТЕСЛИНА КРШТЕНИЦА

     У музеју Николе Тесле у Београду чува се оригинална крштеница Николе Тесле. Крштеница је исписана црквенословенским језиком,каквим се писало до Вукове  реформе српског језика и правописа. У њој налазимо важне податке о Тесли и о његовој породици као и о "Личкој регименти Но.1", којој је по рођењу  припадао,слично кастама у Индији.
     У крштеници стоји да се родио 28.јуна 1856.године по старом Јулијанском календару,или пак 10.јула по новом Грегоријанском календару.У прошлом веку разлика између старог и новог календара била је 12 дана.

     Неки Теслини биографи погрешно наводе датум Теслиног рођења. Они наводе да се "родио у ноћи између 9. и 10. јула".Време између 9. и 10.јула не постоји.Или се родио последњег секунда 24-ог часа 9.јула,или пак првог секунда првог часа 10. јула. Прота Милутин и свештеник који је крстио дете знали су добро датум када се Никола родио и када су га крстили.У крштеници је ово тачно означено.
     Младенац " Николај" како стоји у крштеници,крштен је сутрадан 29.јуна или 11.јула по новом календару у цркви Светих апостола Петра и Павла у Смиљану. Име родитеља : Милутин Тесла,парохијски администратор и име мајке : Георгина.
Новорођени Никола припада  Првој личкој регименти - пуковнији и Медачкој компанији-чети број 9.У Смиљану је постојала 11.чета Прве личке пуковније,али је новорођени Никола заведен у војну јединицу где су му корени, где му се отац родио и водио као војно лице. Значи да је Радуч био део територије где су живели граничари Медачке чете.
     У Лици је свака кућа имала свој број. То је вероватно урађено јер су у сваком селу живеле породице са истим именом и презименом.Као место становањ младенаца наводи се Смиљан и "число домовно : 227".
     Младенца је крстио свештеник Тома Оклобжиа (Оклобџија),администратор госпићски. Тада је Смиљан био главна парохија,а Госпић је био филијала Смиљана. Тако су се водиле ове две парохије све до доласка за свештеника у Госпић проте Милутина тесле 19.јула 1863.године.
     Кум детета је био  Јован Дреновац,крајишки капетан,који је тада живео у Госпићу.
     У Лици је обичај да се дете крсти  петнаести дан после рођења или мало касније,кад се мајка "придигне из бабина"и мало опорави.Црквена пракса је да се само слабуњава деца одмах крсте,како неби умрла некрштена,што се сматрало као велики грех.
     До данас је непознато зашто су Теслини родитељи пожурили са крштењем сина Николе,па су га крстили први дан када је угледао светло дана.Смиљан је удаљен од Госпића 5 километара.Отићи у Госпић и обавестити свештеника и кума о детињем рођењу и одмах их довести у Смиљан ради крштењ,одаје нередовно стање под којим се крстио мали Никола. Поставља се једно практично питање :Зашто отац Милутин није одвезао дете у Госпић где су се налазили свештеник и кум? Можда су се родитељи плашили за живот детета,ако га буду возили по летњој врућини по неравном сеоском путу до госпића и натраг до Смиљан.Да ли ћемо о првим данима Теслиног живота нешто више сазнати,то је велико питање.можда ћемо о овоме нешто наћи у Теслиној кореспонденцији када се објави у скорој будућности.

Сава Н. Вујновић

Преузето из књиге :
Никола Тесла и његово време

Нема коментара: